Rezultate preconizate

Rezultatele preconizate a se obtine in acest proiect sunt:

Obiectivul general al proiectului = dezvoltarea de solutii pentru dezinfectarea biologica, de curatare, consolidare, conservare preventiva, cu reîmprospatarea culorii, pentru stucatura cladirilor, prin metode bazate pe nanomateriale, folosind materiale inovatoare (nanomateriale încorporate în polimeri) si tehnici specifice (aplicare usoara, în stare lichida, fara nici o interventie distructiva). De asemenea, acest proiect se va ocupa cu descrierea stucaturilor, cu inventarierea si clasificarea lor istorica (tencuieli decorative) si a pigmentilor utilizati la diferite cladiri din România.

Obiectivele inovatoare pot fi descrise dupa cum urmeaza:

i) Realizarea unor studii complexe de cercetare artistica, arhitecturala, istorica si culturala pentru diferite stucaturi de cladiri din România, si realizarea unei colectii-catalog de stucaturi din perioada 1800-1945 (inexistenta în România pâna în prezent).

ii) Investigatii fizico-chimice pentru analiza compozitiei probelor prelevate de la diferite cladiri cu stucaturi si corelarea lor cu factorii climatici si de mediu.

iii) Dezvoltarea de noi solutii bazate pe nanomateriale (hidroxiapatita, HAp) pentru dezinfectia biologica a stucaturilor investigate. Îndepartarea depunerilor daunatoare sau nedorite, în scopul de a reduce rata deteriorarii substratului.

iv) Dezvoltarea de noi solutii tehnice si stiintifice pentru conservarea preventiva, care ofera protectie pe termen lung, pentru decoratiuni – stucaturi interioare si exterioare –, cu un sistem nanocompozit bazat pe HAp, alte nanoparticule de minerale sau argile încorporate în polimer de carboximetilceluloza (CMC), crearea unor patch-geluri pentru curatarea decoratiunilor de stucatura, de retentie a contaminantilor organici, si consolidarea stucaturilor.

v) Umplerea spatiilor si crapaturilor din stucaturi.

vi) Comparatia materialelor de curatare si tehnologiilor traditionale cu tratamente de conservare moderne, aplicate pe monumente.

vii) Adaptarea tehnicilor de aplicare si materialelor stabilite pentru stucaturile monumentale, înaer liber, cu suprafete mari.

viii) Dezvoltarea de materiale de conservare îmbunatatite, care ofera protectie pe termen lung, pentru monumentele de interior si exterior, cu relevanta deosebita pentru acoperiri transparente pe baza de produse polimerice, prin tehnici de preparare la nano-scara a acestora.

ix) Studii complexe de împrospatare a culorii prin crearea unui nou sistem bazat pe HAp, functionalizata cu acizi grasi (FA), cu sau fara pigmenti, si tehnici de lucru utilizate pentru stucaturi: de la o paleta simpla de albastru, rosu si negru, la o paleta mai variata, de rosu, albastru, verde, negru si auriu. Referiri la influenta materialelor pe baza de cloruri, care conduc la decolorari si exfolieri.

x) Se va realiza un kit portabil, care contine solutii pentru curatarea si consolidarea microstructurii stucaturii decorative si reîmprospatarea culorii acesteia, cât mai aproape de original. Kitul portabil va contine: o suspensie de Hap pentru dezinfectare biologica, un patch-gel pe baza de CMC cu nanostructuri anorganice, pentru curatarea si consolidarea microstructurilor de stucaturi decorative si o noua pasta bazata pe HAp/FA, cu sau fara pigmenti, pentru reîmprospatarea culorii stucaturii restaurate, cât mai aproapede original.


ETAPE PROIECT





- UNIVERSITATEA VALAHIA DIN TARGOVISTE -