Descrierea proiectului (Abstract)

Fatadele cladirilor decorate cu stucaturi, reprezinta una dintre cele mai dezvoltate formule de expresie artistica a diferitelor culturi, si sunt esentiale pentru Patrimoniul Cultural. În timp, acestea au fost expuse în aer liber la conditii vitrege, fiind grav afectate. De aceea se impun lucrari de conservare/restaurare, fara reconstructia cladirii si fara afectarea aspectului original. Prezentul proiect, se va axa pe studiul unor cladiri istorice, suprafete arhitecturale, stucaturi si decoratiuni de zidarie, avand ca scop: investigatiile materialelor utilizate, fenomenele tipice de degradare, identificarea mecanismelor de degradare si evaluarea starii de conservare a stucaturilor, si propunand solutii concrete de conservare/restaurare, prin utilizarea unor sisteme bazate pe nanomateriale încorporate într-o matrice de polimer (patchgel), cu valorificare pe piata de specialitate.

În primul rand, se va face o analiza a datelor microclimatice si de calitate a aerului din preajma cladirii, pentru a evalua efectele de mediu si posibilele cauze de degradare. Apoi stucaturile vor fi caracterizate, în scopul de a identifica compozitia lor si posibila prezenta a aditivilor organici, pentru a determina distributia de marime a porilor si a evalua starea lor de conservare. Vor fi analizate si evaluate stucaturi (gips / ciment), cu solutii specifice, pentru fiecare dintre ele.

În acest context, obiectivul general al proiectului nostru are drept scop dezvoltarea de solutii pentru dezinfectarea biologica, de curatare, consolidare, conservare preventiva, cu reîmprospatarea culorii, pentru stucatura cladirilor, prin metode bazate pe nanomateriale, folosind materiale inovatoare (nanomateriale încorporate în polimeri) si tehnici specifice (aplicare usoara, în stare lichida, fara nici o interventie distructiva). De asemenea, acest proiect se va ocupa cu descrierea stucaturilor, cu inventarierea si clasificarea lor istorica (tencuieli decorative) si a pigmentilor utilizati la diferite cladiri din Romania .

Pentru a îndeplini acest scop, sunt formulate urmatoarele obiective specifice:

O1. Realizarea unor studii complexe de cercetare artistica, arhitecturala, istorica si culturala pentru diferite stucaturi de cladiri din Romania , si realizarea unei colectii-catalog de stucaturi din perioada 1800-1945.

O2. Investigatii fizico-chimice pentru compozitia probelor prelevate de la diferite cladiri cu stucaturi si corelarea lor cu factorii climatici si de mediu.

O3. Dezvoltarea de noi solutii bazate pe nanomateriale (hidroxiapatita, HAp) pentru dezinfectia biologica a stucaturilor investigate.

O4. Dezvoltarea de noi solutii tehnice si stiintifice pentru conservarea preventiva, care ofera protectie pe termen lung, pentru decoratiuni stucaturi interioare si exterioare sistem nanocompozit bazat pe HAp (sau nanoparticule de minerale sau argile) încorporate în polimer de carboximetilceluloza (CMC), si crearea unor patch-geluri pentru curatarea stucaturilor prin retentia contaminantilor organici, si consolidarea lor.

O5. Studii complexe de împrospatare a culorii prin crearea unui nou sistem bazat pe HAp, functionalizata cu acizi grasi (FA), cu sau fara pigmenti, si tehnici de lucru utilizate pentru stucaturi: de la o paleta simpla de albastru, rosu si negru, la o paleta mai variata, de rosu, albastru, verde, negru si auriu. Se va realiza un kit portabil, continand: o suspensie HAp pentru dezinfectie biologica, un patch-gel pe baza de CMC, cu nanostructuri anorganice, pentru curatarea si restaurarea microstructurilor decorative a stucaturilor si o noua pasta, bazata pe HAp / FA, cu sau fara pigmenti, pentru reîmprospatarea culorii stucaturii restaurate, cat mai aproape de original. Noile materiale vor fi testate pe fragmente decorative de piatra, dislocate de la cladirea Bisericii Vacare s ti (piese fara valoare de patrimoniu) si piese similare de la biserica Sfintii Arhangheli, Topoloveni , Romania .

STUCCO - MAT- UNIVERSITATEA VALAHIA DIN TARGOVISTE -